Kuinka ottaa puheeksi paino

Kirjoittanut Jane Ogden, University of Surrey, Iso-Britannia

Painosta on hankalaa puhua asiakkaan kanssa. Jotkut potilaat ovat lopen kyllästyneitä siihen, että heitä joka käynnillä kehotetaan laihduttamaan riippumatta siitä, onko tapaamisen syynä kipeä kurkku, papa-koe vai mahdollinen sydänsairaus. He ovat saattaneet koko ikänsä kokea, että lääkärit leimaavat heitä ja että kaikki aina kiinnittävät huomiota vain heidän painoonsa. Vaikka joidenkin kohdalla tosiaan on näin, toiset eivät ehkä koskaan ole pitäneet painoaan ongelmana, joten he saattavat loukkaantua tai yllättyä, jos asian ottaa puheeksi. Jotkut eivät ehkä halua alkuunkaan kuunnella ja torjuvat kaiken sanotun, ajatellen mielessään esimerkiksi “mitä sinä muka tästä tiedät kun olet noin laiha / lihava / nuori / vanha” tai “tiede on aina väärässä”. Painon puheeksi ottaminen vaatii siis tasapainoilua: on huolellisesti valittava, milloin, miten ja mitä sanoa ylipainoiselle henkilölle. 

Milloin..?

Usein ihmiset haluavat sulkea korvansa ja onnistuvatkin siinä hämmästyttävän hyvin. Ensimmäinen keino saada viesti kuulluksi on oikea ajoitus, ja painoa koskeva viesti onkin usein parasta ajoittaa otolliseen hetkeen. Esimerkiksi uudet oireet (hengästyminen, nivelkivut), diabeteksen tai kohonneen verenpaineen diagnosointi, pyöreiden vuosien täyttäminen, eläkkeelle jääminen tai uudet haasteet jollakin elämänalueella (portaiden kävely, lasten kantaminen, kengännauhojen sitominen) saattavat saada ihmisen kuulolle. Kun potilas tarjoaa tällaisen otollisen hetken, tartu siihen ja ota puheeksi hänen painonsa. 

Miten..?

Seuraava osa ei olekaan helppo. Pitäisikö puhua ”kehon rasvasta”, ”painosta”, ”ylipainosta” vai jopa ”lihavuudesta”? Pitäisikö tunnustellen kysyä: ”Voisimmeko puhua painostasi?” Vai pitäisikö olla suorempi ja todeta: ”Sinun täytyy pudottaa painoasi.” Näkemykset vaihtelevat, mutta oma tulkintani painonhallinnan psykologian tutkimusnäytöstä on seuraava: terveydenhuollon ammattilaiset jännittävät aihetta usein enemmän kuin potilaat itse. Ammattilaisen tulisi ottaa asia puheeksi, vaikka mieluummin välttäisikin sitä. ”Lihavuudesta” puhuminen voi järkyttää, mutta pieni (ei liian suuri) järkytys voi olla avuksi. Jokainen potilas on erilainen, jokainen ammattilainen on erilainen, ja jokainen potilaskohtaaminen on kahden eri ihmisen dynamiikkaa. Lopulta on siis kyse oikean hetken valinnasta ja oman lähestymistavan sopeuttamisesta siihen, minkä arvelet sopivan juuri kyseiselle potilaalle kyseisessä hetkessä. Kunhan sanot sanottavasi lämmöllä ja empaattisesti, se on luultavasti sopivaa. Esimerkiksi ”oletko tietoinen että ylipainoisuus voi kohottaa verenpainettasi” voi olla hyvä lähestymistapa, sillä se liittää painon tiettyyn terveysongelmaan. Tai ”painonpudotus voisi auttaa selkävaivoihisi” on hyvä aloitus, sillä se esittää painonpudotuksen ratkaisuna. Kun keskustelu on avattu, kuuntele huolellisesti ja sopeuta oma vastauksesi siihen. Tämä auttaa luomaan suhdetta tulevaisuutta ajatellen, niin että asiakas tulee takaisin ja keskustelua voi jatkaa. Lisää tietoa terveyttä edistävistä vuorovaikutustavoista on tällä ja tällä sivustolla.

Mitä..?

Mutta mitä sitten? Keskustelun jatko määrittää, onnistuuko painonpudotus. Keskustelun seuraavien vaiheiden tulisi auttaa potilasta ymmärtämään painonsa haitallisuus ja uskomaan, että paino liittyy hänen omaan toimintaansa (eli käyttäytymiseen eikä geeneihin, hormoneihin, lääkkeisiin tai hallitukseen – mikä totuus tai heidän uskomuksensa sitten onkaan). Keskustelun tulisi voimauttaa tekemään muutoksia käyttäytymisessä ja luoda riittävästi luottamusta, jotta potilas tulisi vastaanotolle jatkossakin. Lopulta keskustelun pitäisi saada potilas tuntemaan itsensä valmiiksi muutokseen.

Painonpudotus on pitkäaikainen projekti. On oikein ottaa paino puheeksi, mutta on syytä miettiä milloin, miten ja mitä sanoa, jotta projekti etenisi eikä loppuisi ennen kuin ehti alkaakaan.

Suosituksia käytäntöön

  • Milloin, miten ja mitä eli ajoitus, tapa ja keskustelun sisältö ovat avainasemassa. 
  • Valitse ajoitus huolella: ota paino puheeksi otollisella hetkellä.
  • Sopeuta sanasi potilaan puhetapaan. Älä pelkää painosta puhumista.
  • Rohkaise potilaita näkemään oman käyttäytymisensä rooli painonhallinnassa – muista empatia, älä syyllistä.

Suomennos: Marleena Vornanen