Communication

At tale om vægt i en konsultation

Af Jane Ogden, University of Surrey, UK

Vægt er et kildent emne at omtale i en konsultation. Nogle patienter kan være trætte af at høre ordene “du burde tabe dig” hver gang de besøger klinikken: uanset om de er kommet på grund af ondt i halsen, en screening for livmoderhalskræft eller potentielle hjerteproblemer. De har måske oplevet hele deres liv at føle sig stigmatiseret af folk fra sundhedsvæsnet og tænker, at det eneste folk nogensinde ser er deres størrelse. Mens det for nogle forholder sig således, kan andre, som aldrig har anset deres vægt som et problem, blive fornærmede eller overraskede hvis emnet bliver taget op. Nogle mennesker vil måske simpelthen ikke høre beskeden, ignorerer hvad end der bliver sagt og tænker for eksempel ’hvad ved du – du er tynd / fed / for ung / for gammel’ eller ’videnskab tager altid fejl.’ Samtalen om vægtproblemer kræver derfor grundige overvejelser af ’hvornår’, ’hvordan’ og ’hvad’ der skal siges til en overvægtig person.

Hvornår…

Folk har ofte en fantastisk evne til ikke at høre, hvad der bliver sagt. Det første trick til at få sine beskeder hørt er timing, og for emnet vægt er det ofte bedst at komme ind på det, når der er et “teachable moment”, når folk er parate til at lære og forandre noget. Dette kan være nye symptomer, såsom åndenød eller ledsmerter; en diagnose af en tilstand som diabetes eller forhøjet blodtryk; pensioneringen der nærmer sig; eller ting i hverdagen, der er blevet vanskelige, såsom at gå ovenpå, bære børnene eller binde skoene. I disse ”teachable moments” kan man fange folks opmærksomhed, så skal man gribe muligheden, og tage samtalen om vægtproblemer. 

Hvordan…

Den næste del er ikke let! Skal man sige ’fed’, ’vægt’, ’overvægt’ eller endda ’fedme’? Bør man være afprøvende og spørge ’Er det OK at vi snakker om din vægt?’. Eller bør man være mere direkte ved at erklære ’Du burde tabe dig’. Her er der ikke fundet en endegyldig løsning, men min læsning af evidensen i ”The psychology of Dieting” er som følger: sundhedsprofessionelle er ofte mere bange for emnet end patienterne. Sundhedsprofessionelle bør tage snakken, selv hvis de har lyst til at undgå den. Ordet ’fedme’ kan chokere, men en smule chok (ikke for meget) kan være nyttigt. Alle patienter er forskellige; alle sundhedsprofessionelle er forskellige; og alle konsultationer er en dynamik mellem to forskellige mennesker. Det drejer sig om at vælge det rette tidspunkt og at matche sin tilgang til det, man tror ​​passer til den enkelte patient lige nu. Så længe det, der bliver sagt, bliver leveret med varme og empati, burde det være OK. For eksempel kan ”Er du opmærksom på at overvægt kan øge dit blodtryk” være en gavnlig tilgang, da det forbinder vægten med et specifikt helbredsproblem. En nyttig start kan være ”Et vægttab kan hjælpe på dine rygproblemer”, da den gør vægttab til løsningen. Når samtalen er begyndt, lyt da opmærksomt til hvad der følger og tilpas det du siger. Dette vil hjælpe med at opbygge en relation, som også fungerer fremover, så patienten kommer tilbage og yderligere diskussioner kan finde sted. Et godt sted at finde mere viden om dette er inden for forskningen om healthy conversations’ og ‘Making every contact count.

Hvad…

Men hvad så? Det der sker efter den indledende del af samtalen, er det afgørende for hvor succesfuld personen vil være med sit vægttab. De næste trin bør hjælpe patienten med at indse, at deres vægt er et problem; hjælpe dem med at tro på, at deres vægt er relateret til det, de gør (f.eks. adfærd og ikke genetik, hormoner, medicin eller regeringen – hvad end sandheden er eller hvad de tror); styrke personen til at ændre de ting de gør; få dem til at kunne lide dig, så de har lyst til at komme tilbage; og til sidst hjælpe dem med at føle sig klar til at foretage en forandring. Det er at langt sejt træk at tabe sig. Det er rigtigt at indlede samtalen om vægtproblemer. Men det skal gøres på måder der sikrer, at patienten kommer godt i gang med det.

Anbefalinger i praksis:

  • Overvej hvad du siger, hvornår, og hvordan
  • Vælg tidspunktet omhyggeligt – prøv at bringe vægten op i et “teachable moment”
  • Tilpas dine ord patientens eget sprog og vær ikke bange for at tage samtalen om vægtproblemer
  • Husk at opmuntre patienterne til at se, hvilken rolle deres egen adfærd spiller i deres vægtproblem – men med medfølelse og uden at bebrejde

Oversat af Frida Lau Græbe og Nina Rottmann

Please follow and like us: