Bevæg dig mere og sid mindre på jobbet

Af Stuart Biddle, University of Southern Queensland, Australien

Jeg skriver denne blog på Valentins Dag! Sundhedsfremmeorganisationen Bluearth i Australien har lavet nogle sjove videoer, der opmuntrer os til at bruge vores stol mindre ved at ’gå fra’ vores stol (se videoer her). Og hvad er udfordringen her? Essensen er, at vi sidder for meget på jobbet, og det har vist sig at være dårligt for vores helbred. For eksempel kører mange på arbejde, sidder ved skrivebordet det meste af dagen, kører hjem igen og sidder foran fjernsynet eller computeren om aftenen. Arbejdspladsen trænger derfor til ændringer i en mere sund retning. Men hvordan kan vi ændre på de indgroede vaner om at sidde ned, de stærke sociale normer og de fysiske omgivelserne, der mere inviterer til at sidde ned end til at bevæge sig?

For det første er det vigtigt at bemærke, at det ikke bare er nok at sidde mindre. Vi må prøve at hjælpe folk til at være mere fysisk aktive, og helst have en moderat til intens aktivitet. Men derudover er det også vigtigt at gå fra at sidde ned i lang tid til mere let fysisk aktivitet. Det kan for eksempel involvere lette aktiviteter som at gå over til en kollega for at tale med hende/ham i stedet for at sende en mail, at bruge trapperne eller at have flere skift mellem den siddende og stående stilling i løbet af arbejdsmøder.

Hvad er det så der virker? Vi har lavet en systematisk litteraturgennemgang af adfærdsændringsteknikker, herunder teknikker på arbejdspladsen. Tyve ud af de 38 interventioner, som vi gennemgik, fandt sted i en arbejdskontekst. Vi vurderede, at 15 interventioner (39%) var ’meget lovende’ for adfærdsændring. De mest lovende interventioner var baseret på ændring af omgivelserne (fx at have et hæve-sænke-bord), overbevisning eller undervisning (fx et seminar om sundhedseffekter af at sidde og at bevæge sig på arbejdet). Selvmonitorering (fx skrive logbog), problemløsning (fx udarbejde løsninger for kontoret) og restrukturering af sociale og fysiske omgivelser var særligt lovende teknikker til at ændre adfærd.

Hæve-sænke-borde er blevet et populær middel til at hjælpe folk med at sidde mindre og bevæge sig mere, alt imens de selvfølgelig forbliver produktive og på opgaven. Det anbefales at afbryde sidde-perioderne så meget som muligt snarere end at stå op i lang tid af gangen. På baggrund af litteraturgennemgangens resultater ville vi derfor forvente at hæve-sænke-borde kunne medføre adfærdsændring, fordi bordene muliggør ændringer i de fysiske omgivelser. Men samtidigt er det måske nødvendigt at starte med at uddanne folk om fordelene og at introducere selvmonitorering. I en undersøgelse, hvor vi ikke gav folk hæve-sænke-borde men et redskab til selvmonitorering, blev redskabet ikke modtaget godt, og vi opnåede ikke den adfærdsændring, som vi ønskede. Dette viser også, at det er vigtigt at kontrollere den praktiske implementering af teknikkerne til adfærdsændring og at finde et redskab til selvmonitorering, som både er acceptabel for deltagerne, er passende og giver rettidig feedback.

Praktiske anbefalinger:

  1. Ledelsen skal opfordres til at støtte bestræbelserne på at sidde mindre og bevæge sig mere på arbejdet.
  2. Undervis medarbejderne på stedet i at bevæge sig mere og sidde mindre, helst med selvmonitorering af, hvor mange timer de sidder ned (fx med en logbog).
  3. Skab en arbejdspladspolitik, eller i det mindste sociale normer, der ‘giver medarbejderne tilladelse’ til at sidde mindre og at stå eller bevæge sig mere i møder. Der kunne også opfordres til walk-and-talk møder.
  4. Udstyr medarbejderne med hæve-sænke-borde på arbejdspladsen, om muligt.
  5. Hvis hæve-sænke-borde ikke er en mulighed, så improviser lejlighedsvist med stående opgaver (brug fx en tablet på en højtplaceret arbejdsoverflade).

 

Oversat af Nina Rottmann